Un Viquiprojecte vinculat al barri

Des de fa tres edicions, el col·lectiu Patrimonis Invisibles i la Biblioteca del Vapor Vell, hem anat organitzant Viquitrobades amb la voluntat de dinamitzar el patrimoni dels barris de Sants, Hostafrancs i la Bordeta. La Viquipèdia té com a objectiu principal recopilar el coneixement en format enciclopèdic, des de la neutralitat, el contingut lliure i el desenvolupament col·laboratiu. Els valors que fomenta són compatibles amb la nostra manera d’entendre i defensar el patrimoni. Si la memòria i la història és col·lectiva, no és lògic que tothom tingui la possibilitat de reivindicar-la i difondre-la?
«A les Viquitrobades visitem el patrimoni del barri, consultem bibliografia local i creem o ampliem entrades a la Viquipèdia»
Les Viquitrobades a Sants, amb el suport d’Amical Viquimèdia, han tingut un esquema similar en totes les seves edicions, arribant a consolidar dues activitats que ocupen tot el dia. El matí està destinat a aquelles accions a l’aire lliure. Una ruta fotogràfica pel barri o una gimcana patrimonial que en aquest cas ens ha permès conèixer la història del Vapor Vell en un context de vaga general, són els elements que hem trobat més idonis, en aquesta última edició, per vehicular la difusió del nostre patrimoni amb la creació de nous continguts per la Viquipèdia.
viquimaratodesantsvaporvellfebrerde2017-01-400x264
A la tarda, es desenvolupà l’activitat d’edició i taller de Viquipèdia a la Biblioteca del Vapor Vell. Una marató que no només té l’objectiu principal  d’ampliar els articles relatius al patrimoni cultural present al barri sinó que, a més, pretén donar suport a la recerca de la història local fent xarxa amb les veïnes. Per aquest motiu durant la jornada -i també els dies previs-, compartim el llistat d’articles que caldria millorar, mentre disposem lliurement d’una bibliografia de qualitat. La Marina, Zona Franca, Montjuïc, Sants, Hostafrancs, cooperatives, moviments socials, dones, patrimoni industrial, transports, són algunes de les publicacions que trobarem en la col·lecció local del Vapor Vell.
«El Viquiprojecte vol vincular el veïnat i la Viquipèdia amb un doble objectiu: cultural i tecnològic»
viquimaratodesantsvaporvellfebrerde2017-02
Organitzar una Viquitrobada és relativament senzill, només necessitem una taula, connexió a internet i bibliografia relacionada. El que és complex, -i interessant alhora-, és fer traspassar els valors del món Viquipèdia per poder crear xarxa i coneixement lliure. Per aquest motiu, i amb la voluntat de consolidar el projecte a Sants, creiem oportú repensar els tipus d’activitats que hem estat fent fins ara i dirigir i englobar-les dins d’un Viquiprojecte vinculat al barri. Com? Tenim referents nacionals i internacionals que han treballat en l’àmbit territorial a través de la implicació de col·lectius i entitats locals. És a través d’ells que han construït aquesta xarxa per apropar-se a la cultura a través d’una perspectiva propera i tecnològica. Algun d’aquests exemples han estat: tallers d’edició per perdre la por a editar a la Viquipèdia, suport i activitats, no només a Biblioteques sinó amb la resta de col·lectius, viquiclubs, viquimaratons, treballs amb escoles, alliberament d’imatges i textos amb llicències obertes, etc.
Als nostres barris ens sobren les eines que calen, només hem d’articular-nos i començar a caminar.
Col·lectiu Patrimonis Invisibles
Article publicat a La Burxa. Març 2017

Deja un comentario